Dokumentáció

Egyértelmű feladatok a kivitelezéshez

Tervezési dokumentáció

A tervezési dokumentáció fontos része a  belsőépítészeti és lakberendezési munkánknak. Segítségével a Megrendelő számára követhető, a szakiparok részére egyértelmű lesz a feladat.

Az ügyfél és a tervező közötti kommunikáció alapja a tervezési dokumentáció.

A megkeresést követi az igényfelmérés és az árajánlat készítése:

1.) Árajánlat:

Minden esetben tartalmazza a munka részletes leírását és a tervezés munkafázisait, hogy a megrendelő tudja, milyen szolgáltatást kap az ajánlatban szereplő díjazásért.

2.) Szerződés:

Az elfogadott Árajánlat alapján készül, fontos része a határidők, a fizetési feltételek megadása szempontjából, a megrendelő, illetve a tervező kétoldalú megállapodása.

3.) Teljesítési jegyzőkönyv

Nagyobb volumenű munkáknál ezen a dokumentáción igazolja a megrendelő a teljesítési szakaszokat, és ez alapján fizeti ki a szerződésben megállapodott részösszegeket.

A tervezés dokumentációi:

1.) Felmérés, igényfelmérés:

A helyszíni felmérést kapott alaprajz alapján, vagy annak hiányában szabadkézi felrajzolással készítjük.

A felmérés után minden esetben felszerkesztett, méretezett építészeti alaprajz készül M=1:50, vagy M=1:100 méretarányban.

2.) Vázlattervek:

A felszerkesztett alaprajzba koncepcionális berendezési vázlattervek készülnek 2 – 3 variációban, M=1:50 léptékben. Az alaprajzokhoz látványterveket mellékelünk, hogy a belsőépítészeti részleteket, vagy látványelemeket szemléltethessük, illetve bemutassuk az enteriőrt színeiben, formáiban, hangulatában.

A látványtervek A/3 – as formátumba kerülnek átadásra, kézi vázlatterveket, illetve számítógéppel készült „fotókat” tartalmaznak.

3.) Végleges berendezési terv:

A jóváhagyott vázlattervek alapján, a megrendelővel egyeztetünk és közösen kialakítunk egy végleges koncepciót, amelyből kiindulva készülnek a kiviteli tervek.

A berendezési terv méretaránya M=1:50. Készül egy végleges 3 dimenziós látványterv is számítógéppel.

A vázlattervi és az abból kialakult végleges berendezési terveket kinyomtatva, összefűzve kapja meg a megrendelő. Elektronikusan, e – mailen elküldjük a kívánt címekre is.

4.) Építési – bontási terv:

A berendezési tervről átalakítás esetén készül egy olyan méretezett terv, amelyen fel vannak tüntetve, színekkel is megkülönböztetve, illetve beméretezve azok a falszakaszok, épület elemek, amelyeket el kell bontani, illetve azok, amelyek újonnan épülnek.

A terv méretaránya M=1:50.

5.) Világításkiosztási terv:

A berendezési tervbe készül a különböző világítótestek elhelyezéséről és fény effektusokról a világítás kiosztási terv, méretezéssel. Ezen  a terven meghatározzuk a lámpák helyzetét, illetve a kapcsolásukat, a dugaljak és kapcsolók mennyiségét és helyét.

A jelmagyarázatban tüntetjük fel a különböző típusokat pl. mennyezeti, fali, mobil lámpák. A terv léptéke M=1:50.

A tervet kiegészíti egy konszignációs táblázat, amely tartalmazza a kiválasztott lámpák típusát, gyártóját, forgalmazóját és a termékek árát.

6.) Burkolási terv:

Az építészeti tervbe készül, és kiegészül falnézetekkel.

Méretezett és a jelmagyarázat tartalmazza a különböző burkolatok jelölését.

A falnézetek általában színesek, főként ha egy burkolási terv bonyolultabb.

A padlóburkolatokról készülő terv M=1:50, a falnézetek M=1:20 méretarányúak.

A tervet kiegészíti egy konszignációs táblázat, amely tartalmazza a kiválasztott burkolatok típusát, gyártóját, forgalmazóját és a termékek árát.

7.) Háztartási gépek , szaniterek és radiátorok kiosztási terve:

Az építészeti tervbe készül, feltüntetve méretezetten a konyhai, fürdőszobai, vagy egyéb helyiségekbe elhelyezésre és beépítésre kerülő gépeket.

A terv léptéke M=1:50.

A tervet kiegészíti egy konszignációs táblázat, amely tartalmazza a kiválasztott termékek típusát, gyártóját, forgalmazóját és a termékek árát.

8.) Egyedi elemek, vagy beépített bútorok tervei

A tervezéskor kitalált formai elemekről, melyek gipszkartonból, vagy egyéb más anyagból készítik, illetve a beépített, egyedi tervezésű bútorokról (konyhabútor, gardróbszekrények stb), vagy egyedi tervezésű tárgyakról, dekorációkról minden esetben kiviteli tervet adunk át.

Amennyiben csak felülnézeteket és falnézeteket tartalmaz a kiviteli terv, általában a méretarány M=1:20. Ha azonban részletesebb tervet kell készíteni, csomóponti rajzokkal, akkor  M=1:10, vagy 1:1 – es léptéket is alkalmazzuk.

A tervet kiegészíti a Műszaki leírás, amelyben a gyártáshoz szolgálunk információkkal, az alapanyagokkal, vasalatokkal stb kapcsolatban.

A kiviteli terveket a szakiparokkal minden esetben egyeztetjük és a gyártás, vagy a kivitelezés elindításakor a helyszínen is konzultálunk. Szükség esetén a folyamat alatt is ellenőrizzük a munka elvégzését. Olyan szintű terveket adunk, amely alapján kivitelezhetik az elképzeléseket.

9.) Kereskedelemben kapható bútorok és kiegészítők.

A készen kapható berendezési elemeket a kiválasztás után fajtánként Excell táblázatba gyűjtjük, amely tartalmazza a megrendelővel közösen kiválasztott darabok típusát, gyártóját, forgalmazóját és a termékek árát.

Így kezelhető és látható a költségvetés is és amennyiben nem egyszerre kerülnek megvásárlásra, követhető a beszerzés is.

Mit takar a belsőépítészet pontosan?

A Megrendelő talán észre sem veszi azokat a parányi finomságokat, ötleteket, amelyek a professzionális belsőépítészet során kivitelezésre kerülnek, pedig pont ezek az apróságok hordozzák a hozzáértés kézjegyét.

A belsőépítészet ergonómiai alapelvei, a lakberendezés funkcionális és esztétikai megtervezése ezeknek köszönhetően teljesedik ki. Ha szakemberre bízza a belső tér kialakítását, nem csupán esztétikus és komfortos lesz az eredmény, de az adott helyiség fizikai adottságainak figyelembe vételével olyan megoldás születik, amely praktikussá, a mindennapi használathoz maximálisan igazodóvá alakítja életterét. Ez a belsőépítészet lényege, ez a belsőépítész feladata.

Kérjen ajánlatot online, most!

Ön megálmodja, mi megvalósítjuk!